Αναζήτηση:
 
Αρχική Σελίδα
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Χάρτης Ιστοτόπου
Επικοινωνία
 
dhm_proup2.png ...
O καιρός σήμερα
Αρχική Σελίδα arrow Ενημέρωση Πολιτών arrow Δελτία Τύπου arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ Εκτύπωση
 
lyssa-afissa.jpg

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.

Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο). Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί εικοσιτρία (23) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης.

Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο νόμο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και κατόχων ζώων είναι οι εξής:

 

1) Η σήμανση και η καταγραφή του ζώου του, η ενημέρωση του κτηνίατρου για τις τυχόν μεταβολές, η έκδοση βιβλιαρίου υγείας, καθώς και η τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλικής κονκάρδας.

2) Η τήρηση των κανόνων ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου.

3) Η μέριμνα για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.

4) Η μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

5) Η μέριμνα για τη στείρωση του ζώου του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

6) Να μην εγκαταλείπει το ζώο του. Σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει στον Δήμο και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.

7) Η μέριμνα να γίνεται ο περίπατος των σκύλων του πάντα με συνοδό.

8) Η λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

9) Η δήλωση μέσα σε πέντε ημέρες της απώλειας του ζώου του σε κτηνίατρο.

10) Ο εφοδιασμός με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η παραβίαση κάθε μιας από τις παραπάνω υποχρεώσεις επισύρει πρόστιμο.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, ανεξαρτήτως αριθμού, με τις εξής προϋποθέσεις:

·         Nα έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως.

·         Να φέρουν βιβλιάριο υγείας.

·         Να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων.

·         Να τηρούνται οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Η παραβίαση αυτής της διάταξης επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€ ανά ζώο.

Επιτρέπεται η διατήρησή τους σε κήπους, πυλωτές και ταράτσες (συνάγεται εξ αντιδιαστολής αφού επιτρέπεται σε πολυκατοικίες με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών).

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ

α. Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώων, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατά αυτού όπως ιδίως κρέμασμα, δηλητηρίαση, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

β. Απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου,.Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€. Επίσης, με διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει τον οικείο Δήμο προκειμένου να παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα. Η παραβίαση του άρθρου αυτού επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Καινοτομία αποτελεί η διάταξη του άρθρου 19, σύμφωνα με την οποία με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο.

Δείτε εδώ τον νέο νόμο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

http://www.minagric.gr/greek/data/nomos4039_adespota.pdf

Δήμος Σιθωνίας, Νικήτη Χαλκιδικής, Τ.Κ.63088, email:dimarxos@dimossithonias.gr τηλ.επικ.2375350100 Fax 23750 23244


diavgeia_s.jpg
stratigikos_009.jpg
logo1.jpg----------------------commcenter.jpg
--------------------- youreurope_ban.jpg

logo_metanastes.png


 

 


 

 

dasos_2015_2.jpg

 

 

lyssa_banner.jpg